Kur’an ve Nebevi Ölçülerin Işığında Aranan ve Beklenen Âlim Modeli

16.03.2016 tarihinde İktibaslar kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

farfudr

Kur’an ve Nebevi ölçülerin ışığında aranan ve beklenen alim modeli kriterleri nasıl olmalıdır hocam ?

Prof.Dr.Veliyüddin Farfur Hocaefendi :

1.) İSLAMİ ŞAHSİYET : Hadis imamlarının hadis ravilerinde aradıkları güvenilirlik
( Sika) ölçülerini taşımalı,takva ve şahsiyet evsafına sahip olmalı ; ahlaki açıdan problemli,şaibeli olmamalı,küçük günahları işlememe konusunda titiz olmalı,maddi,mali meselelerde,helal-haram noktasında titiz olmalı ; maddeci,çıkarcı menfaatçi olmamalıdır.Enik hastalığı olan kavmiyetçi,ırkça bir anlayışa sahip olmamalıdır.

2:) İLMİ ŞAHSİYET: İslami ilimlerde tedris,telif veya tercüme ile meşgul olan,ilmi bir kişiliğe sahip olmalı,ana prensipleri unutturacak derecede gereksiz ayrıntılarda boğulmamalı,ana konulardan habersiz,kuru,donuk ve resmi akademilik kişilik yerine tarihi Fatih medreselerin üstadları Molla Hüsrev,Molla Gürani v.b gibi çok yönlü,çift kanatlı ilim erbabı olmalıdır.

3)AKİDE SAFİYETİ: İtikadi açıdan ehl-i sünnet ve’l cemaatten olmalı,problemli olan ehli bid’at görüş ve düşüncelerine sahip olmamalı,rasyonalist,mutezeli düşünceye kapılmamalı,modernist ve reformist sapmalardan uzak olmalıdır.Hz.İsa (A.s)’mın nüzulu,Mehdi (a.s.)’mın zuhuri gibi hususlarda Ehli Sünnet İtikadına sahip olmalıdır.

4:) HİKMET:Davet ve tebliğde,telif ve tedriste ‘’hikmet’’ yolunu tutan,cihad şuuruna sahip olan,ama mümin kardeşini kolayca tekfir eden,değerlendirmeleri ser t (Müteşeddid) bir kimse ; dışlayıcı,saldırgan bir uslup sahibi olmamalıdır.Kendi cemaat,meşreb ve tarikatı dışında kalanları acımasızca reddeden ben merkezli bir zihniyete sahip olmamalıdır.

5:) KUR’AN VE SÜNNET: Ana refaransımız Kur’an-ı Kerim ile onun en güzel yorumu ve en müstesna uygulaması olan Sünnet-i Seniyye’yi ihya etme ve hayata hakim kılmak için gayret etmelidir.

6:) TEFSİR: Kur’anı Kerim tefsirinde İslam tarihi boyunca izlenen Kur’anın Kur’anla ve Sünnetle tefsirine önem vermeli,dirayet tefsirinden istifade etmeli,ama Kur’ani perspektife aykırı olan Şahsi,indi,keyfi yorum ve görüşlere yer vermemeli,uyarıldığında bu muhalif görüşlerinde ısrar etmemelidir.

7:) SÜNNET-İ SENİYYE: Sahih ve makbul hadisleri refarans olarak almalı,menakıbın sahih olanlarını nakletmeli,tenkide açık uç örneklerden sakınmalı,uyarıldıgı halde bilerek mevzu hadisleri,hurafeleri ve asılsız menakıbı nakleden biri olmamalıdır.

8:) VAHDET RUHU:İslam ümmetinin vahdeti şuuru ve anlayışına sahip olmalı,İslam kardeşliğini takviye için gayret etmelidir.İslam-i Cemaat ve İslami hareket ruhuna aykırı söz,görüş ve düşüncelere sahip olmamalı,tefrikaya karşı çıkmalıdır.Hissi ve nefsi sebeplerle,duygusal nedenlerle ilim erbabı ile irtibatını koparmamalı,marjinal yorumlarla şaz görüşlerle ön plana çıkan bir kimse olmamalı

9:) SİYASİ ŞUUR:İslam’ın din ve devlet,iman ve davet,eğitim ve cihad dini olduğu şuuruna sahip olmalı,bölük pörçük olan İslam Dünyasının birliği için çalışmalı,siyaseti,siyasileri ve günlük olayları takip ederken olayların içinde boğulmamalı,siyasileri alkışlayan değil onlara yön ve yol gösteren ilmi bir şahsiyete sahip olmalıdır.Ümmet-i Muhammedin dertlerini dert edinmeli, Ümmet-i Muhammed’in ve ülkemizin insanlarının ailevi,ticari,İktisadi,İlmi problemlerine çözüm sunmalıdır.İstikamet sahibi olmalı,Masonluk ve Siyonizmin oyuncağı olmamalıdır.

10:) FIKHİ İSTİKAMET:Fıkhi açıdan 1400 yıllık tarihi fıkhi birikimi yok sayan,mezhepsiz ve mezhebi geniş biri olma yerine ameli açıdan mezahib-i Erba’adan birine tabi olmalıdır.Fetva verirken titiz olmalı,Kur’ani ve Nebevi anlayışa ters olan kadın karşıtı bir anlayışa sahip olmamalı ama feminist de olmamalıdır.İslam’ın getirdiği İctimai adalet esaslarına sahip çıkmalı ama sosyalist olmamalıdır.

11:) ÖRNEK ŞAHSİYETLER: İmam’ı Azam Ebu Hanife (Rh.a) gibi talebeleriyle birlikte ilim meclislerinde ortak ictihad,ortak fetva,ortak görüşler ortaya koyan alim olmalıdır.

İhyâu ulûmi’d-dîn hadislerini tahric eden Hafız Zeyneddin el-Iraki ile Hidaye hadislerini tahriç eden Hafız Cemaleddin ez-Zeylai gibi birlikte ortak çalışmalara imza atan,ekip halinde çalışan ilim erbabı olmalıdır.

Halife Harun Reşide nasihatlarda bulunan Hasan el-Basri gibi İmam Nevevi ve İzzeddin İbn Abdüsselam gibi (R.anhüm) gibi yürekleri cesur olmalıdır. Alimlere değer vermeli,değeri bilinmeyen ilim erbabının İade-i itibari için çalışmalı,alimlere yöneltilen yıkıcı tenkitlere gereken cevapları vermeli,İlim erbabı vasfını zedeleyen medya vaizlerine,İlim adına cinayet işleyenlere gereken uyarıları yapmalıdır.

Kısaca yolu müstakim,yol gösterici,davet ve İrşad Erbabı,Muttaki muhlis bir mü’min olmalıdır.

İlgili Terimler : ,
Yazar Hakkında

Yazar : imamoglumehmet

Yazar Hakkında : Ankara 1973 doğumluyum. Mamak İmam-Hatip Lisesinden 1991’de mezun oldum. 1996’da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden İyi dereceyle mezun oldum. 1996’da Artvin’de öğretmenliğe başladım. Hâlen Ankara Keçiören Anadolu İmam-Hatip Lisesinde Meslek Dersleri öğretmenliği yapmaktayım.

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayınız

Yorumlar
İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

Sitemizde En Çok Okunan İçerikler

Şehr-u Ramazân’ı Muvahhidce İhyâ EdelimRamazan ayı büyük bir heyecan dalgasıyla bir kez daha
Şehâdet Bir Çağrıdır Nesillere Ve Çağlara… Şubat ayı şehitler ayıdır. Şubat geldiğinde bunu en derinden
ÖLÜLERİN YAŞAYANLARIN AMELLERİNDEN İSTİFÂDE ETMESİ VE ÖLÜLERE KUR’AN MESELESİÖLÜLERİN YAŞAYANLARIN AMELLERİNDEN İSTİFÂDE ETMESİ VE ÖLÜLERE KUR’AN MESELESİ
Üç Ayları Nasıl İhyâ Etmeli “ Üç aylar” diye adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan

Sitemizde En Çok Yorumlanan İçerikler

Hangi Mevlânâ, Gerçek Mevlânâ? Mevlânâ[1] ve Mevlevilik Türkiye‘de öteden beri ilgi gören bir
İrtidat ve Yeni Dünya Düzeni
İrtidat ve Yeni Dünya DüzeniDr. Mehmet SÜRMELİ Dinin, “ hayat tarzı” olduğunu düşünürsek günümüzde
Ilımlı İslam(!)’ın Şövalyesi: Fethullah Gülen Ubeydullah TOPRAK ‘Ilımlı İslam’, adından da anlaşılacağı üzere, İslam Dini’ni
‘İhyâ mı İmhâ mı? Kitabımız Çıktı  ‘Tevhîd akidesini muhafaza ederek, ilim öğrenmek, ilim öğretmek, Şerîat’e
  • Videolar

    'Mü'minûn Sûresinden Âhiret Sahneleri' Sohbeti

    Lokman Aleyhisselâm'ın Öğütleri (1)

    Lokman Aleyhisselâm'ın Öğütleri (2)

    Âl-i İmrân Sûresi 190-195. âyetin tefsiri

    Düğün Sohbeti

    Suriye ve Mısır'daki Kardeşlerimiz İçin Dua

    Ahir Zaman Müslümanına Notlar

  • Arşiv

  • Etiketler

  • Tavsiye Siteler

    Islah Haber

    İmam Buhari Vakfı

    http://imambuharivakfi.org/

    İyiliğe Çağrı Yardım Derneği

    https://iyiligecagri.org.tr/

     

     

  • Ziyaretçiler

  • Sosyal Medya’da Paylaşın