Şehr-u Ramazân’ı Muvahhidce İhyâ Edelim

19.03.2023 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

Ramazan ayı büyük bir heyecan dalgasıyla bir kez daha çaldı kapımızı. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Bununla beraber, bilemiyoruz, Allah’ın bu lütfu, imanımızı artırmaya mı vesile olmaktadır, isyanımızı mı? Her geçen sene, ramazan ayı ile ilgili çok değişik söylemler geliştirilmekte, bir tür nevzuhur ramazan edebiyatı yapılmakta.

Allah’a yaklaşma ayı olan veya olması gereken Ramazan’ın, özellikle belli hassasiyetleri taşıdığına(!) inanılan belediyeler eliyle; Eğlence, şenlik, festival ayı olarak algılanması ve bu mübarek ayın, eğlence ile birlikte anılmasına sebep olunması, biz Mü’minleri rahatsız etmesi gereken bir durumdur.

Günümüzde...

Şehâdet Bir Çağrıdır Nesillere Ve Çağlara…

04.02.2023 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

Şubat ayı şehitler ayıdır. Şubat geldiğinde bunu en derinden hissede­riz. Şubat, bize bin yıl süreceği iddia edilen darbeleri değil, tüm nesillere ve çağlara bir çağrı olduğu müjdele­nen şehâdeti hatırlatır. İçerisinde nice güzel şehitleri, Allah’a verdiği sözü canı pahasına tutan yiğit­leri saklar.

Son yıllarda Şehîd ve şehâdet duyarlılığının azaldığı üzüntüyle müşâhede edilen bir durum. Şehîdlik kavramının dejenere edilmesi, bâtıl  din ve ideoloji sahiplerinin de  “Şehîdlik” kavramını  yüzsüzce kullanmaları, şehâdet ne demektir?, Şehîd kime denir? suâllerinin tarafımızca araştırılmasını gerektirdi.

Önce...

Üç Ayları Nasıl İhyâ Etmeli

19.01.2023 tarihinde Yazılarım kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

“ Üç aylar” diye adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylar olarak kabul edilir.  Üç ayların Müslümanlarca önemli ölçüde değer kazanmasının sebepleri arasında Hz. Peygamber (sav)’in bu aylar hakkında verdiği haberler gösterilebilir. Geniş halk kitleleri tarafından özel bir hassasiyet gösterilerek çeşitli ibadetlerle ihya edilegelen ayları ihyâ ve bu üç aydaki  “Kandil Geceleri” adı altında “kutsal veya mübarek” olarak ilan edilen geceleri kutlamak  konusunda öteden beri farklı yorumların yapıldığı herkesin malumu.

İfrat görüşü benimseyenler,...

Hangi Mevlânâ, Gerçek Mevlânâ?

12.12.2022 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 13 Yorum Yapılmış.

Mevlânâ[1] ve Mevlevilik Türkiye‘de öteden beri ilgi gören bir konu olmakla beraber özellikle son yıllarda bir mutasavvıfın ve bir tarikatın ismi olmaktan öte anlamlar kazanarak, kadın veya erkek, dindar ya da değil, toplumun farklı kesimleri tarafından çeşitli düzeylerde görünür ve bilinir hale gelmiştir. 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlânâ Yılı ilan edilmesiyle gerek Mevlânâ Celâleddin Rûmî’ye ait eserlerin orijinal ve sadeleştirilmiş metinleri, Mesnevi’den hikâyeler, Mevlânâ’dan öğütler tarzında kitaplar ve gerekse Mevlânâ ve Mevlevilik ekseninde yazılmış kurgusal ve kurgusal olmayan anlatı deneme, roman, hikaye, gezi ve benzeri türlerdeki...

Şehâdetinin 56. Yılında Büyük Dâvâ Adamı: Şehid  Seyyid Kutub

18.08.2022 tarihinde Yazılarım kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

  

    TAKDİM

“Mü’minlerden öyle adamlar vardır ki, Allah’a verdikleri söze sadık kaldılar. Onlardan kimi (Allah yolunda şehid edilmek suretiyle) adağını yerine getirdi, kimi de (şehid olmayı) beklemektedir. (Ahidlerinde) hiçbir değişiklik yapmamışlardır” (Ahzab, 33/23)

Rahmetli Seyyid Kutub’un 29 Ağustos 1966 yılında Mısır’daki Abdunnasır Rejimi tarafından şehid edilmesinden bu yana 56 yıl geçti. Kuran’la tanışmamızın rehberlerinden Seyyid Kutub, şehadetinin üzerinden geçen elli beş yıla rağmen, Müslümanların referans aldığı eserleriyle ölümsüzleşti.

Bazı insanlar vardır ki hayatlarında...

Muharrem Ayı ve Onda Tutulan Oruçlar Hakkında

29.07.2022 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

SORU: Hocam bir tasavvufi kaynakta “Zilhiccenin son günüyle Muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişiye Allah Teâlâ elli senelik kefaret yazar.” rivâyetini okudum. Bu rivâyetin aslı astarı var mıdır? Bir de Muharrem ayın ve onda tutulabilecek oruçlar hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP: Muharrem, hicrî yılın ilk ayıdır. Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelen muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Muharrem kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de ay ismi olarak zikredilmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram olduğu aylardan söz edilerek bu aylara saygı...

ZİLHİCCE AYINI İHYÂ ETMEK

27.06.2022 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

 

Allah Teâlâ’nın bazı zaman dilimlerini diğerlerine nazaran daha bereketli ve mübârek kıldığı birçok âyet ve hadis’in mefhumundan anlaşılan bir hakikattir. Bu özel zamanlarda taat adına yerine getirilen bütün ameller Allah Teâlâ tarafından kat kat daha fazla sevapla karşılık bulmaktadır. İşte Kur’an-ı Kerim’de “Eşhuru’l-Hurum”[1] tabiriyle anlatılan ve Allah katında haram kabul edilen ayların ikincisi olan Zilhicce ayı da böyle mübarek zaman dilimlerinden birisidir. Zira İslam’ın beş temel esasından birisi olan Hac ibadeti bu ay içinde gerçekleştirilmektedir.

Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce)...

İBN TEYMİYYE’NİN HAYATI VE TASAVVUFA DÂİR GÖRÜŞLERİ (1)

08.05.2022 tarihinde Yazılarım kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 1 Yorum Yapılmış.

MUKADDİME

“Düşmanlarım bana ne yapabilir ki, Hâlbuki benim cennetim göğsümdedir. Şayet çıkıp gidersem o benimle beraberdir ve benden ayrılmaz. Benim hapsim bir halvet, katlim bir şehâdet, memleketimden ihraç edilmem ise bir seyahattir! Asıl mahpus, kalbi Rabbinden ayrı ve uzak adamdır. Esir ise hevâsının kendisini esâret altına aldığı kimsedir”[1]

Bu özlü cümleleri söyleyen Şeyhulislâm İbn Teymiyye[2], çağlar boyunca hâfızalarda çok kuvvetli bir ses meydana getiren, pek çok kimseyi rahatsız eden, hakkında pek çok şey söylenen, herkesin kendine göre yorumlamaya çalıştığı ve zamanımız da dâhil olmak üzere, her dönem üzerinde...

Ramazanın Bağrında Bir Mübârek Gece: Kadir Gecesi

23.04.2022 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

Mübarek geceler diye bilinen ve husûsi ibadetlerle geçirilen geceler içerisinde Kur’an’da ismi geçen tek gece Kadir gecesidir. Kadir gecesinin kadri ve şerefinin yücelmesi, Kur’an-ı Kerim’in bu gece Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’e inzali ile olmuştur. Diğer bir yaklaşımla da Kur’an, Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına bu gecede indirilmiştir.

Kur’an’ın bu gece inmeye başlaması Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in ikaz görevini doğrulukla yapması için önem arz etmektedir. Çünkü O (s.a.s.), her emri önce kendi nefsinde uygulardı. Nefse uygulamanın en uygun vakti de şüphesiz gece vakti idi. Bu gecenin bereketine, kıymetine...

TEVHİD’İN ŞİÂRI İBÂDET: KURBAN

17.07.2021 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

İlk uygulaması Âdem (a.s.)’ın oğullarında görülen kurbân ibadeti, kulluk yolunda esaslı bir yere sahiptir. Kur’ân-ı Kerîm, kurban ibadetinin her ümmete emredilmiş olduğunu, Musa ve İbrahim (a.s.)’ın da bu ibadeti ifa ettiklerini haber vermektedir. Kur’an, kurbanın aslî hüvviyetinin “tevhîd” ve “takva” olduğunu özellikle vurgular. Şirkten korunmayı itikadî ve ahlakî sahadaki hedefleri arasına yerleştiren İslâm, kurban ibadetine karışmış şirk geleneklerini ayıklamış, kurbanı aslî kimliğiyle yeniden düzenlemiştir.

Dilimize yerleşmiş olan kurban sözcüğünün kökü olan “k-r-b” kelimesi Arapça anlamıyla “yakınlık, kulun...

Mekrûh Vakti Olmayan İbâdet: Zikir

27.10.2020 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 1 Yorum Yapılmış.

Kavramlar, bir düşüncenin, bir inancın ve herhangi bir konunun anlaşılması noktasında anahtar mâhiyetinde kelimelerdir. Bir meseleye ilişkin kavramların eksik veya yanlış anlaşılması, bizatihi o meselenin bütününün eksik veya yanlış anlaşılması sonucunu doğurur. Bir düşünceyi, bir inancı veya herhangi bir konuyu doğru anlamak istiyorsak, anlamak istediğimiz konuyu ilgilendiren kavramları doğru bilmek ve anlamak zorundayız.

Müslüman’ın çok şeyinin gasp edildiği gibi kavramları da tâğûtî güçler tarafından çalınıp İslâmî anlamından içi boşaltıldıktan sonra câhiliyyenin istediği şekilde tahrif edilip değişik ve çarpık muhteva...

“ALLAH ÂDEM’İ KENDİ SÛRETİNDE YARATMIŞTIR” HADÎSİNDEN ÖĞRENDİKLERİMİZ

14.08.2020 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

İslâm dininin ikinci kaynağı kabul edilen Rasûlullah’ın hadislerinin anlaşılması çabası, Müslümanların önemle üzerinde durduğu hususlardan biri olmuştur. Hadisler, her dönemdeki İslâm âlimleri tarafından, kendi birikimleri ve ilmî yaklaşımlarına göre yorumlanmıştır. Bu yorumlarda genellikle dönemin siyasî, sosyal ve kültürel yapısı etki göstermiştir. Hadislere yapılan yorumlar çoğu zaman metinlerdeki itikâdî veya fıkhî hükümlerin belirlenmesi şeklinde olmuştur.

Rasûlullah, konuşmalarında genellikle dolaysız anlatımı kullanmakla birlikte Arap dilinde ağırlıklı yeri olan mecâz, teşbih, istiâre, temsil, kinâye vb. dolaylı anlatım...

İhyâ mı İmhâ mı?.. Tasavvufa Müslümanca Bir Bakış

09.07.2020 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

SORU: Hocam kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

CEVAP: Mayıs 1973 Ankara doğumluyum. Mamak İmam-Hatip Lisesinden 1991’de mezun oldum. 1996’da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden iyi dereceyle mezun oldum. 1996’da Artvin’de öğretmenliğe başladım. Hâlen Ankara’da bir İmam-Hatip Lisesinde Meslek Dersleri öğretmenliği yapmaktayım. Üniversite yıllarından başlayarak çeşitli dernek ve vakıflarda seminer ve sohbet çalışmaları yapıp Allah’ın dininin ikâmesi yolunda çabalar sarf etmekteyim.

SORU: ‘İhyâ mı İmhâ mı?’ Kitabınızın 2. Baskısının çıktığını öğrendik. Bu kitabınızın yazılış hikâyesini öğrenmek...

Seyyid Ebu’l Â’lâ Mevdûdî’ye Atılan İftiralara Cevap

27.05.2020 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

   İslam dünyasında tefsir alanında önemli bir yere sahip olan, yüzyılımızın adını duyuran seslerinden biri olan Mevdûdî,  Kuran’a dair okumalarda bulunanların daima dikkatini çekmektedir. Mevdûdî kendine has bir sistem ve üslupla pek çok âlimin üzerinde durmakta zorlandığı konuları açık yüreklilikle dile getirmiş ve bu konuda da yaşadığı coğrafyada bedeller ödemek durumunda kalmıştır. Ama kendisi ne pahasına olursa olsun Kur’an ve sünnet merkezli fikirlerini eserlerinde savunmaktan kaçınmamıştır.

   20. asrın büyük dava ve ilim adamlarından olan Mevdûdî, 3 Recep 1321 (25 Eylül 1903)’de Hindistan’ın...

Ölüm Ve Ötesi (3)

26.04.2020 tarihinde Genel kategorisine eklenmiş, Kişi Okumuş ve 0 Yorum Yapılmış.

 

Yazı dizimizin önceki bölümlerinde, kabirdekilerin kendilerine mahsus bir hayat ile Al­lah Teâlâ’nın kendilerine tahsis ettiği makamlarda, azap yahut nimet içinde yaşadıklarını Kur’an ve Sünnetten delilleriyle açıklamıştık. Şimdi sıra geldi hayattakilerin, kabir ehline karşı yapacaklarına. Bunların başında da şüphesiz ‘Kabir Ziyâreti’ gelmektedir.

 

Evet, kabirleri ziyâret edecek miyiz? Edeceksek nasıl edeceğiz? Hem kabirdekine, hem de hayattakine faydalı olacak bir ziyâret nasıl olmalıdır? Kabirdekiler, yaşayanların amellerinden istifâde edebilirler mi? İstifâde edebiliyorlarsa bunun şartları nelerdir?

 

Bütün...

Sitemizde En Çok Okunan İçerikler

Şehr-u Ramazân’ı Muvahhidce İhyâ EdelimRamazan ayı büyük bir heyecan dalgasıyla bir kez daha
Şehâdet Bir Çağrıdır Nesillere Ve Çağlara… Şubat ayı şehitler ayıdır. Şubat geldiğinde bunu en derinden
ÖLÜLERİN YAŞAYANLARIN AMELLERİNDEN İSTİFÂDE ETMESİ VE ÖLÜLERE KUR’AN MESELESİÖLÜLERİN YAŞAYANLARIN AMELLERİNDEN İSTİFÂDE ETMESİ VE ÖLÜLERE KUR’AN MESELESİ
Üç Ayları Nasıl İhyâ Etmeli “ Üç aylar” diye adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan

Sitemizde En Çok Yorumlanan İçerikler

Hangi Mevlânâ, Gerçek Mevlânâ? Mevlânâ[1] ve Mevlevilik Türkiye‘de öteden beri ilgi gören bir
İrtidat ve Yeni Dünya Düzeni
İrtidat ve Yeni Dünya DüzeniDr. Mehmet SÜRMELİ Dinin, “ hayat tarzı” olduğunu düşünürsek günümüzde
Ilımlı İslam(!)’ın Şövalyesi: Fethullah Gülen Ubeydullah TOPRAK ‘Ilımlı İslam’, adından da anlaşılacağı üzere, İslam Dini’ni
‘İhyâ mı İmhâ mı? Kitabımız Çıktı  ‘Tevhîd akidesini muhafaza ederek, ilim öğrenmek, ilim öğretmek, Şerîat’e
  • Videolar

    'Mü'minûn Sûresinden Âhiret Sahneleri' Sohbeti

    Lokman Aleyhisselâm'ın Öğütleri (1)

    Lokman Aleyhisselâm'ın Öğütleri (2)

    Âl-i İmrân Sûresi 190-195. âyetin tefsiri

    Düğün Sohbeti

    Suriye ve Mısır'daki Kardeşlerimiz İçin Dua

    Ahir Zaman Müslümanına Notlar

  • Arşiv

  • Etiketler

  • Tavsiye Siteler

    Islah Haber

    İmam Buhari Vakfı

    http://imambuharivakfi.org/

    İyiliğe Çağrı Yardım Derneği

    https://iyiligecagri.org.tr/

     

     

  • Ziyaretçiler

  • Sosyal Medya’da Paylaşın